Matka Euroopan suosikkikohteisiimme ja materiaalivalintoihin (saattaa sisältää matkustusvinkkejä)

Olemme viimein blogissamme vaiheessa, jossa käsittelemme aihetta "Materiaalivalinnat". Tarkoitus oli kirjoitella näistä jo aikaisemmin, mutta koska suunnitelmat muuttuivat matkanvarrella kolme kertaa, kirjoitamme näistä nyt. Tai oikeastaan inspiraation lähteistä, jotka lopullisiin materiaalivalintoihin johdattivat.

Aikaisemmissa teksteissämme olemme kertoneet intohimoistamme musiikkia, taidetta ja matkustamista kohtaan. Nämä teemat kulkevat käsikädessä myös materiaalien kanssa.

Design Museo, Lontoo

Metsäkoulu kuusi sijaitsee vanhan metsäkoulun paikalla (tästä lisää https://metsakoulukuusi.blogspot.com/2020/04/olipa-kerran-metsakoulu.html). Alusta alkaen oli selvää, että haluaisimme tämän huomioida materiaalivalinnoissa ja kunnioittaa sijaintia. Tästä syystä värimaailma noudattelee luonnollisia valkoisen, mustan, harmaan ja vihreän värisävyjä, jotka kulkevat punaisena lankana läpi asunnon.

Eteiseen astuessa talon toisesta päädystä aukeaa ikkuna, josta tulee maanmuokkauksen ja istutustöiden jälkeen näkymä takapihalle. Tämän ikkunan eteen on suunnitelmissa istuttaa mänty, koristehedelmäpuu tms. Eteisen huomion vie kuitenkin mustavalkoinen shakkiruutulaatoitus, joka vie meidät suosikkikaupunkiimme Lontooseen, viktoriaaniselle aikakaudelle.

Lontoosta on tullut suhteemme aikana molemmille tärkeä matkakohde. Lontoo on kaupunki, jossa voit herätä aamulla Notting Hillin arvoalueella rakennuksien väriloistossa ja suunnata runokirja mukana lähikahvilaan aamukahville seuraamaan kuinka Portobelloroadin kaupustelijat pystyttävät myyntikojujaan. Päivällä matkustat metrolla London Cityyn Tate Modernin taidenäyttelyihin ja rakennuksen näköalaravintolaan viinilasille brittietsivän tapaan. Brick Lanen taidehuutokaupassa haaveilet äkkirikastumisesta kun tarjolla tunnettuja aarteita mm. Banksylta ja Kusamalta. Illalla punkkari suuntaa Camden Townin rokkikeikoille tai päätyy taidegallerian yksityisiin avajaisbileisiin. Lontoossa outosielu voi olla oma itsensä kiinnittämättä sen suurempaa huomioita. Siksi siitä on tullut meille toinen koti.




Brick Lanen huutokaupassa toivoo äkkirikastumista

Brittietsivien tapaan Tate Modernissa afterworkeilla


Lontoon Banksybongauksia ja shakkiruutulaatoitusta

Rakastamme Lontoon musiikkihistoriaa, taidenäyttelyitä ja kyllä, myös viktoriaanisia eteishalleja, jossa tämä sama shakkiruutu näyttäytyy. Myös lapsemme ovat rakastuneet Lontooseen, kukapa ei sen jälkeen kun on vieraillut Harry Potter-studioilla tai katsonut elokuvaa, jossa Harry & kumppanit ratsastavat shakkinappuloilla elokuvan loppukohtauksessa. Voimme siis odottaa, että eteisestä tulee myös HP-leikkien pelikenttä.


Harry Potter-studiot Lontoossa ehdottoman vierailun arvoisia. Kuva Viistokujalta.



Pink Floydin merkitystä elämässämme (tai Samin) on turha vähätellä. Pink Floyd- ja musataidetta on kotimme seinät pullollaan. Oheiset kuvat Pink Floyd näyttelystä Victoria Albert-museosta ja suosikkibändimme Keanen keikalta Royal Albert Hallista. Edellisen kotimme WC:n seinä sai muuten vaikutteita Pink Floydin The Wall-levyn kannen metroladonnasta (alla kuva siitäkin). Uuteen kotiimme viemme tästä maailmasta mustat saumat, jotka tulemme näkemään kylpyhuoneen laatoituksessa, joka tosin asennetaan trendikkääseen kalanruotoon.
 
Pink Floyd Their Mortal Remains-näyttely Victoria & Albert-museossa ja nykyinen WC:mme.






 

Keane Royal Albert Hallissa. Bändin taustalla suomalaisen Sanna Annukan taidetta, joka suunnitellut myös Marimekolle printtejä 2000-luvun alkupuolella. Sanna Annukan taidetta löytyy meidän kodista mm. kahvikupeissa ja seinäkankaassa.
Royal Albert Hallissa on esiintynyt pitkäliuta huippuartisteja ja yhtyeitä. Mm. Titanicin muistokonsertti järjestettiin tässä upeassa tilassa. Jos ikinä mahdollisuus kokea musiikkiesityksiä Royal Albert Hallissa - suosittelemme!

Viktoriaaninen aikakausi vie meidät myös WC-tilaan, johon sama shakkilaatoitus johdattaa. Koko talomme seinien väri tulee olemaan Tikkurilan Höyhen-sävyä ja tätä myös WC-tilassa. Halusimme tämän lisäksi kuitenkin kaakeloida osan seinistä. Jo rakennusprojektin alkuvaiheessa ihastuimme tumman vihreään seinäkaakeliin. Sävy noudattaa myös alkuperäistä ideaa musta-valko-harmaa-vihreästä kodista, joten valintamme oli selvä. WC-tilan maalatuille seinille ripustamme mustavalkoista taidetta, jota kerääntynyt mm. reissuiltamme.

Asuntomessujen Jämerä Salmiakissa samaa vihreää laattaa. Laatat Värisilmä.
Syksyllä 2018 vierailimme Kööpenhaminan nykytaiteen museossa Louisianan The Moon-näyttelyssä, josta tuliaisena näyttelyn juliste. Louisiana on ehdottomasti vierailun arvoinen.

Tikkurilan Höyhen. Värisävy, jolla maalaamme pääosin kotimme seinät. Tätä sävyä meille suositteli https://anninakekoni.com/, sisustussuunnittelijamme. Anninan muita kohteita on voinut ihailla viime kesän Asuntomessuilla, jossa vastasi Villa Fortunan sisustuksesta.

Höyhen on sävy, joka soveltuu ”tehdasvalkoisten” ovien ja ikkunapielien rinnalle, eikä näiden ”keltaisuus” erotu. Miksi Höyhen, eikä tehostevärejä isoihin tiloihin kuten olohuoneeseen? Meillä on paljon taidetta, jolle toivomme seinätilaa. Myös soittimille, kuten mustalle pianolle on varattava paikkansa olohuoneesta. Keittiömme, keittiösaarekkeemme ja sohvamme ovat myös mustia, joten musta ja höyhenen valkoinen ovat vallitsevia sävyjä myös yhteisissä tiloissa.


Berliini inspiroi taiteeseen muurinsa maalauksista tottakai. Kuvassa valitsemassa tuliaisia eli ”muuritaidetta”. Pink Floydia tottakai.


Berliinissä taidefani suuntaa nykytaiteen museoon, entiselle juna-asemalle eli Hamburger Bahnhofiin, jossa ihailimme Andy Warhol-taidetta. Urban Nation tarjoilee upeaa Katutaidetta. Rohkea matkustaa junalla Berliinin ulkopuolelle ja kävelee entiselle Amerikkalaisten 1950-luvulla rakentamalle vakoiluasemalle Teufelsberg-kukkulalle. Meidän kotimme seiniltä löytyy myös värikästä pop artia Marimekon Minna Äkkijyrkästä aina Warholiin ja Banksyyn musiikkitaiteen lisäksi.


Adrianmeren alueesta on tullut yksi koko perheen kesän suosikkikohteistamme, mutta kuinka saada Välimeren tunnelma rakennettua Nurmijärvelle? Välimeri rakentuu tietysti ikivihreillä palmupuilla ja viherkasveilla, joita kotimme tulee olemaan pullollaan. Pihalle istutamme pylväshaapoja, joita katsellessa voi muistella kesiemme Kroatiaa tai Montenegroa. Kroatian MM-futishuumasta muistuttaa alapihamme futisfanin viheralue ja maali, jossa tuleva Luca Modric voi harjoitella.

Välimeren tunnelmiin meidät vie myös tänään tilattu uusi astiasto ja tytön huoneen Tikkurilan Lemonade-sävyinen seinä, jonka uskomme saaneen vaikutteita Alicanten vanhasta kaupungista viime kesältä...

Kroatian jalkapallohuumaa MM-hopeajuhlista Dubrovnikissä
kesällä 2018.
Kissoja ja viherkasveja Dubrovnikin pikkukaduilla.

Paikallisia pylväshaapoja Herceg Novin hautausmaalla Montenegrossa.

Paikallisia pylväshaapoja viinitilalla Montenegrossa.


Montenegron tuliaisina kotiimme lähti
perinteisiä Adrianmeren käsitöitä.
Uudet tänään tilatut astiat.


Alicanten vanhan kaupungin tunnelmaa.
Kotimaan taidetta edustaa olohuoneemme korkeat ikkunat, jotka muistuttavat yhdestä suosikkimuseostamme, Halosenniemestä. Tämä Pekka Halosen upea ateljee on hieno matka ajassa taaksepäin hetkiin, jolloin ystävykset Sibelius, Halonen ja Gallen-Kallela viettivät iltojansa yhdessä musisoiden ja keskustellen. Näistä ikkunoista on avautunut kaunis suomalainen maisema. Jouluna 2020 pääsemme nauttimaan oman "ateljeemme" näkymistä ja materiaaleista.

Halosenniemi Tuusulassa.


Kommentit

Suositut tekstit