Täysvalmis, muuttovalmis ja avaimet käteen KIITOS!


Tonttihankinnan jälkeen tarkoitus oli lähteä liikkeelle rauhassa ja avaimet käteen-periaatteella. Periaatteella, jossa joku toinen tekisi kaiken puolestamme valmiiksi. Olimmehan jo vuorokauden käyttäneet aikaa tonttipäätökseen.

Samoilla messuilla, jossa tapasimme Nurmijärven kunnan edustajan tonttiasioilla, pääsimme jo tutustumaan talovalmistajien monipuoliseen valikoimaan. Tässä vaiheessa olimme autuaan tietämättömiä mitä kaikkea tuleva projektimme tulee sisältämään. Fiilistelimme messuilla talovalmistajien materiaalivalikoimaa – mustia suihkuja, isoja ikkunoita, terasseja ja toimittajilta mukaan saatuja kangaskasseja.

Meillä oli alkanut hahmottumaan jonkinlainen ajatus pohjapiirustuksesta ja budjetista. Haaveissa oli yksitasoinen, yksinkertainen, suorakaiteen muotoinen omakotitalo, jossa makuuhuoneita neljä ja iso keittiö + olohuone-yhdistelmä isoilla ikkunoilla. Terassille tulisi päästä suoraan kylpyhuoneesta vilvoittelemaan saunan jälkeen.

Budjetin osalta laskelmat perustuivat lähinnä arvioituihin maatöihin, tontin hintaan ja talotoimittajien sivuilla oleviin muuttovalmistalojen perushintoihin. Tarkoituksemme oli yrittää saada messuilla selville a) mitä muutovalmiskokonaisuus maatöineen maksaa b) mitä pitää sisällään c) mitä ei pidä sisällään. Olimme varmasti useamman taloesittelijän rasittavimpia asiakkaita kierrellessämme messujen osastoja läpi, kun jokaiselta näytteilleasettajalta kysyimme saman kysymyksen: ”Mitä tällainen maksaa?”. Tietystikään ilman sen suurempia ajatuksia siitä, miltä lopullinen asuntomme tulisi näyttämään ja ymmärtämättä mistä hinnoittelu talopaketeissa koostuu.

Kotiin päästyämme alkoi esitteiden tutkinta, josta hiljalleen hahmottui koko projektin laajuus. Tuntui mahdottomalta ymmärtää koko projektin suuruutta maatöistä talonpystytykseen ja projektiin johtoon. Siinä vaiheessa kun messuilla taloesittelijä kertoi meille, että meille kuuluu ainoastaan sokkelin täyttö, nyökyttelimme asiantuntevasti ja myötäilimme tämän olevan selvä peli. Todellisuudessa emme ymmärtäneet mistä hän puhui ja tämä sokkelin täyttö tuntui täysin ylitsepääsemättömältä ajatukselta. Tästä syystä päätimme, että talon tulee olla täysin valmis, jossa meidän tehtäväksemme jää korkeintaan verhojen ja taulujen asennus. Kun tätä kirjoitamme on ymmärrys sokkelin täyttöön, sekä muihin talonrakennusvaiheisiin huomattavasti kehittynyt. Toivottavasti.

Messujen jälkeinen aika kulutettiin pitkälti talotoimittajakilpailutuksen parissa eri talotoimittajien valmiusasteisiin ja kokonaisuuksiin tutustuen. Lopulta päädyimme keskustelemaan syvemmin kolmen valmistajan kanssa. Ensimetreillä valikosta tippuivat pois Kastelli, Jopera ja Designtalo, josta Kastellista saimme ensimmäisen tarjouksen, mutta tarkentaessamme tarjouspyyntöä, jäi tähän vastaus saamatta. Desingtalolta saimme ainoastaan näyttelykutsuja tuleviin taloesittelyihin. Jopera ei vastannut tarjouspyyntöön. Parasta palvelua tähän mennessä olimme saaneet Sievitalolta, joiden edustaja avasi meille jo messuilla prosessin etenemistä ja oli seuraavalla viikolla meihin yhteydessä.

Talokilpailutuksesta lisää seuraavassa tekstissä, josta selviää myös miten avaimet käteen haave muuttui vaihtoehdoksi, jossa emme koskaan olisi kuvitelleetkaan olevamme osallisina.


Tässä vaiheessa meillä ei ollut kuvaa mistään rakentamiseen liittyvästä, joten kuvassa fiilistelemme välipalaa Tukholmalaisessa burgeriravintolassa. Todellisuudessa Veeran hiukset eivät ole harmaat.

Kommentit

Lähetä kommentti

Suositut tekstit