Kaavamääräyksiä ja unelmointia modernista ladosta

Jo tonttivalikoimaan tutustuessamme selvitimme tarkasti alueen kaavamääräykset. Samille nämä olivat jo tuttuja juttuja rakennuslautakunnan kautta, mutta itselleni kaavamerkinnät ja -määräykset tulivat yllätyksenä. Olin joskus kuullut eroista maiden välillä, ihmetellessäni miksi esimerkiksi Norjassa talojen julkisivut voivat olla kauniin värikkäitä, mutta Suomessa tätä määräillään. En toki ajatellut, että kodistamme tulisi vaaleanpunainen huvikumpu, vaikka hauskaa sekin olisi ollut.

Kaavamääräykset olivat yllättäen melko tiukat. Alueelle tuli rakentaa vaalean sävyinen, harmaa tai punatiili- ja pulpettikattoinen rakennus ja talon paikkakin oli tarkoin määritelty. Rakennuksen tuli sijaita heti autotien vieressä. Maata ei saanut juurikaan muokata, joka tietysti meille haasteellista, koska rinnetontti. Lisäksi kaavamääräyksessä ilmoitettiin, että tontin ympärille tulisi rakentaa kiviaita.

Olin nähnyt upeita mustan ja harmaan sävyisiä, pystylaudoitettuja, lato-mallisia ja harjakattoisia taloja sisustuslehdissä ja pinterestissä ja tällaisesta tietysti haaveilin. Suunnitelmat menivät uusiksi. Pinterestiin siis hakusanaksi ”lapekatto” ja ”white beach house exterior”.

Olin Ameriikan elokuvista bongaillut upeita valkoisia ranta-taloja, josta sain inspiraation nykyiseen taloomme. Kuulostaa siltä, että kodistamme tulee hulppea huvila rannalla ja pettymys on suuri kun näette sen ensi kertaa kuvissa keskellä Suomen Nurmijärveä, metsässä. Eli selvyyden vuoksi, meille ei tule beach housea, vaan tuo lumivalkea väritys on saanut sieltä inspiksen. Vakuuttelin näiden kuvien perusteella itselleni, että valkoinen on ihan kiva väri talolle myös. Näiden kuvien perusteella päädyimme myös valkoisiin ikkunakarmeihin ja oviin.



Ajatus lapekatosta vaati myös hieman sopeutumista. En ole kovinkaan innoissani tämän päivän modernista rakentamisesta. Mielestäni kaikki talot näyttävät samoilta ja ovat usein lapekattoisia tai osittain lapekattoisia. Mutta koska tämä oli kaavassa määrätty, tällä mentiin. Alun perin ajatuksenamme oli rakentaa lapekatto niin, että sen alle olisi jäänyt terassi. Tästä kuitenkin luovuimme kuin näin esimerkkejä Ainoakodin lapekattoisista taloista. Lapekatostamme tulee tumman harmaa.



Olin tässä vaiheessa myös luopunut ajatuksesta pystylaudoitukselle, koska olin useammalta eri talotoimittajalta kuullut, että tästä tuli lisäkustannuksia lähes kymppitonnin verran. Jetta-talolta saimme sekä pystylaudoituksen, että kapeamman 9,5 cm lautaverhouksen samaan hintaan, joka ennestään vahvisti yhteistyöhön ryhtymistä. Näin päädyimme julkisivun suhteen kapeaan laudoitukseen ja pystyverhoukseen. Mielenkiintoista nähdä miltä tämä tulee näyttämään, sillä en ole vielä tähän päivään mennessä löytänyt kuvaa lapekattoisesta, pystyverhoillusta, valkoisesta talosta, jossa harmaa peltikate. Voisin jopa luvata, että meidän kotimme on ensimmäinen – se mitä ei ole somessa, ei ole olemassa.

Kun rakennuslupa oli meille myönnetty saimme tiedon, että kaavamuutoksiin oli tehty muutoksia. Alueelle voi nykyään rakentaa tumman, harjakattoisen talon.

Alla lupakuvamme julkisivusta.











// Veera

Kommentit

Suositut tekstit